Warzywa |
Karczoch, Szparagi, Bakłażan, Bambus (pędy), Burak, Brokuły, Brukselka, Marchew, Kalafior, Seler korzeniowy, Boćwina, Papryka chilli Cayenne, Papryka chilli habanero, Papryka chilli jalapeno, Kapusta pekińska, Cukinia, Ogórek, Koper włoski (fenkuł), Jarmuż, Kalarepa, Por, Juta, Okra, Oliwka, Cebula, Pasternak, Ziemniak, Dynia, Rzodkiewka, Kapusta czerwona, Brukiew, Kapusta włoska, Szpinak, Seler naciowy, Papryka słodka, Pomidor, Kapusta biała,Sałata głowiasta masłowa, Cykoria, Mniszek lekarski, Cykoria endywia, Sałata głowiasta lodowa, Roszponka, Sałata lollo rosso, Cykoria sałatowa, Rukola, Sałata rzymska, Bób, Ciecierzyca, Fasola zwyczajna, Fasola i groch, mieszanina, Groch zwyczajny, Soczewica, Fasola mung,
Soja |
Owoce |
Jabłko, Morela, Awokado, Banan, Jeżyna, Borówka czernica (jagoda), Wiśnia, Żurawina, Porzeczka (czerwona i czarna), Dakyl, Figa, Agrest, Winogrono, Grejpfrut, Gujawa, Melon miodowy, Kiwi, Cytryna, Limonka, Borówka brusznica, Liczi, Mandarynka, Mango, Nektarynka, Pomarańcza, Papaja, Brzoskwinia, Gruszka, Śliwka, Ananas, Granat, Opuncja, Pigwa, Malina, Rabarbar, Rokitnik, Truskawka, Mirabelka, Arbuz |
Produkty mleczne |
Mleko krowie, Mleko krowie gotowane, Ser krowi podpuszczkowy, Ser risotta, Produkty na bazie kwaśnego mleka krowiego, Kefir, Ser halloumi, Mleko kozie i ser kozi, Mleko owcze i ser owczy, Mleko wielbłądzie, Mleko klaczy |
Zboża |
Gluten, Jęczmień, Owies, Żyto, Kamut, Pszenica orkisz, Pszenica, Gryka, Kukurydza, Proso (kasza jaglana), Ryż, Amarantus, Maranta trzcinowa, Karob (mąka chleba świętojańskiego), Maniok jadalny, Palusznik afrykański (fonio), Słonecznik bulwiasty (topinambur), Łubin, Komosa ryżowa (quinoa), Kasztan jadalny, Słodki ziemniak (batat), Tapioka, Miłka abisyńska (teff) |
Przyprawy i zioła |
Bazylia, Cynamon, Czosnek, Chrzan, Gorczyca, Gałka muszkatołowa, Oregano, Papryka, przyprawa, Pietruszka, Pieprz czarny, Pieprz biały, Rozmaryn, Tymianek, Wanilia, Lucerna, Ziele angielskie, Anyż, Liść laurowy, Kapary, Kminek, Kardamon, Trybula ogrodowa, Szczypiorek, Goździk, Kolendra, Kumin, Kurkuma, Koperek, Rzeżucha, Imbir, Jałowiec, Lawenda, Melisa, Lubczyk, Majeranek, Szafran, Szałwia, Cząber, Czosnek niedźwiedzi |
Nasiona i orzechy |
Migdały, Nerkowce, Kakaowiec, Siemię lniane, Orzechy laskowe, Orzeszki ziemne, Pistacje, Mak, Pestki dyni, Sezam, Nasiona słonecznika, Orzechy włoskie, Orzechy brazylijskie, Kokos, Orzechy makadamia, Orzeszki piniowe |
Kawa, herbata, wino |
Rumianek, Mięta pieprzowa, Pokrzywa, Kawa, Herbata rooibos, Dzika róża, Taniny, Herbata zielona, Herbata czarna |
Mięso |
Wołowina, Kura, kurczak, Jagnięcina, Wieprzowina, Indyk, Jeleń, Kaczka, Mięso kozie, Gęś, Zając, Mięso strusia, Przepiórka, Królik, Sarnina, Cielęcina, Dzik, |
Ryby i owoce morza |
Anchois, Żabnica, Omułki, Karp, Dorsz, Rak, Węgorz, Dorada, Plamiak, Morszczuk, Halibut, Śledź, Panga (sum rekini), Homar, Makrela, Karmazyn, Ośmiornica, Ostrygi, Gładzica, Czarniak, Lucjan czerwony, Sardynka, Łosoś, Przegrzebki, Okoń morski (lab raks), Krewetki, Rekin, Sola, Kałamarnica, Miecznik, Pstrąg, Tuńczyk, Sandacz |
Jajka |
Białko jaja kurzego, Żółtko jaja kurzego, Jajo gęsie, Jajo przepiórcze |
Produkty słodzące |
Miód (mieszany), Cukier trzcinowy, Syrop z agawy, Syrop klonowy |
Drożdże |
Drożdże (browarnicze, piekarskie) |
Zagęstniki |
Guma guar (E412), Agar (E406), Karagen (E407), Pektyny (E440), Tragakanta (E413), Guma ksantanowa (E415) |
Algi |
Spirulina, Krasnorosty (nori) |
Konserwanty |
Benzoesan sodu (E211), Kwas sorbinowy (E200) |
Inne |
Aloes, Aspergillus Niger (kropidlak), Candida albicans, Kandyzowana skórka cytrynowa, Liście winorośli |
Grzyby |
Podgrzybek brunatny, Borowik szlachetny, Pieprznik jadalny (kurka), Pieczarka, Boczniak ostrygowaty, Grzyby shitake |