W Solutaris o zdrowej diecie dla seniorów
W Solutaris odbyły się ciekawe wykłady na temat zdrowego odżywiania w wieku zaawansowanym. W sobotę, 1 lutego, w sali konferencyjnej Centrum Solutaris, mgr Joanna Józefowicz-Bryja – dietetyk kliniczny i mgr Alicja Kocot – psychodietetyk, poprowadziły prelekcję pod tytułem „Zasady prawidłowego żywienia seniorów, zgodne z najnowszymi wytycznymi Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, ze szczególnym uwzględnieniem aspektów psychologicznych w obszarze zaburzeń odżywiania”.
Tematyka wykładów obejmowała żywieniowe problemy, z jakimi najczęściej borykają się seniorzy, a także porady, jak takie problemy eliminować lub łagodzić poprzez kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych oraz przez odpowiednio dobraną dietę i aktywny tryb życia. Mgr Józefowicz-Bryja przekazała słuchaczom wyczerpujące informacje na temat najnowszych światowych trendów w dziedzinie zdrowego żywienia w wieku dojrzałym. Mgr Alicja Kocot dużo miejsca poświęciła psychosomatycznym aspektom odżywiania, a więc wpływowi codziennej diety i trybu życia na nastrój i samopoczucie oraz wpływowi zaburzeń psychologicznych na procesy metaboliczne. Przekazane słuchaczom w trakcie wykładów zalecenia i porady, prelegentki opracowały na podstawie aktualnej literatury naukowej, własnego, wieloletniego doświadczenia w dziedzinie dietetyki i na aktualnych rekomendacjach polskich i międzynarodowych organizacji żywieniowych.
Zainteresowanie poruszaną w trakcie wykładu tematykę jest duże, więc zapewne podobne wystąpienia będziemy od czasu do czasu organizować także w przyszłości. O terminie i i temacie następnego wykładu poinformujemy Państwa wcześniej w naszym serwisie internetowym.
Mgr Joannie Józefowicz-Bryle, mgr Alicji Kocot i wszystkim uczestnikom tego interesującego spotkania serdecznie dziękujemy i zapraszamy do udziału w kolejnych.