Wiadomości

Kiedy udać się do dietetyka?

Problemy dotyczące odżywiania pojawiają się w społeczeństwie coraz częściej. Bardzo wiele osób boryka się z problemami z masą ciała oraz z doborem odpowiedniej diety do aktualnych potrzeb i stanu zdrowia. Wiele pacjentów nie zdaje sobie sprawy z istotności problemu i boryka się z myślami kiedy nadszedł czas, aby udać się do dietetyka.

Okazuje się, że większość osób podejmująca samodzielnie decyzje o pozbyciu się zbędnych kilogramów w końcowym etapie nie jest zadowolona ze swoich osiągnięć. Najczęściej problemy pojawiają się już po wybraniu diety oraz w momencie, kiedy nie daje ona oczekiwanych rezultatów, co często wiąże się z powrotem do dawnej masy ciała. Podłożem takich problemów okazuje się być przede wszystkim źle dobrana i niewłaściwie interpretowana dieta, która może nawet doprowadzić do pogorszenia stanu zdrowia.

Dodatkowo w wielu jednostkach chorobowych jednym z ważniejszych czynników poprawiających efekty leczenia jest odpowiednia dieta, która wspomaga terapię, a także może łagodzić niektóre objawy choroby. W takim przypadku podstawą jest wdrożenie w codzienne życie odpowiednich zaleceń żywieniowych.

Z pomocą w takich sytuacjach przychodzi dietetyk. Dietetyk posiada wiedzę na temat zdrowego odchudzania się oraz metod wspomagających terapię w różnych jednostkach chorobowych, dzięki czemu ma możliwość dopasowania zbilansowanej diety do indywidualnych potrzeb pacjenta.

Indywidualna dieta dobierana przez dietetyka jest dostosowana przede wszystkim osobniczo dla każdego pacjenta indywidualnie, biorą pod uwagę wiek, płeć pacjenta, codzienną aktywność fizyczną, wykonywaną pracę oraz system pracy. Dietetyk bierze pod uwagę obecny stan odżywienia, który sprawdza posługując się profesjonalnymi narzędziami, stan fizjologiczny pacjenta, nietolerancje pokarmowe, alergie czy też zaburzenia metaboliczne. Dzięki wielodyscyplinarnej wiedzy dieta dopasowana jest pod samopoczucie pacjenta po zjedzeniu danych produktów i pokarmów, zaburzenia trawienne manifestujące się pod postacią wzdęć, zaparć czy gazów. Dodatkowo indywidualne preferencje żywieniowe stanowią jeden z ważniejszych czynników diety, ponieważ uwzględniają produkty tolerowane jak i nielubiane przez pacjenta co zwiększa prawdopodobieństwo zaakceptowania takiego sposobu odżywiania i proponowanego jadłospisu. Podobnych czynników determinujących dobrze dopasowaną dietę do każdego pacjenta jest wiele i jedynie szczera rozmowa i indywidualna wizyta u dietetyka może je wszystkie uwzględniać, a dedykowane zalecenia ułożone będą specjalnie dla danego pacjenta. Tylko dietetyk w gabinecie pomoże dostosować dietę do indywidualnych potrzeb, jednostek chorobowych i aktualnego stanu zdrowia pacjenta, czego nie zaoferuje żadna gotowa dieta.

Pierwszym najważniejszym czynnikiem sygnalizującym potrzebę pomocy dietetyka są schorzenia, które wymagają leczenia i wsparcia żywieniowego. W trakcie leczenia bardzo ważne jest leczenie żywieniowe, które gwarantuje wsparcie farmakoterapii jak i poprawia efekty terapeutyczne. Dietetyk kliniczny jest specjalistą w układaniu diety pod konkretne jednostki chorobowe. Dzięki wiedzy na temat produktów zalecanych, przeciwskazanych w danej jednostce chorobowej potrafi ułożyć jadłospis zmniejszający dolegliwości chorobowe. Dodatkowo dzięki doborowi odpowiednich technik kulinarnych i odpowiednim skomponowaniu posiłków poprawia samopoczucie pacjenta zmagającego się z chorobą. Bardzo często w chorobach zależnych od diety dzięki odpowiedniej kompozycji posiłków i wyeliminowaniu niektórych produktów można nawet uzyskać remisję choroby.

Kolejnym czynnikiem, który powinien skłonić pacjenta do udania się do dietetyka to chęć zmiany masy ciała, ze względów indywidualnych lub zdrowotnych.  Po poradę do dietetyka powinno udać się przede wszystkim dlatego, ponieważ często brakuje odpowiedniej wiedzy, jak do tego podejść i jak zdrowo przejść przez okres odchudzania. Bez odpowiedniej wiedzy bardzo ciężko dobrze wybrać odpowiednią dietę, biorą pod uwagę ilość proponowanych diet przez media w dzisiejszych czasach. Niestety coraz częściej porady dostępne w intrenecie interpretowane są fałszywe i nie do końca zgodne z najnowszymi zaleceniami lekarzy i terapeutów. Natomiast dietetycy regularnie odświeżają i uaktualniają swoją wiedzę na temat najnowszych wyników badań naukowych, jak również dzięki pracy i konsultacjom z lekarzami pracują nad jak najlepszymi sposobami doboru diet do potrzeb pacjentów.

Innym czynnikiem, który powinien skłonić do wizyty u dietetyka, jest efekt jojo, czyli przyrost masy ciała po zakończeniu procesu odchudzania. Do zadań specjalisty nie należy bowiem wyłącznie zaplanowanie jadłospisu tak, by szybko schudnąć, ale również by utrzymać wagę w fazie stabilizującej, co po okresie odchudzania jest bardzo ważna a zarazem najtrudniejsze.

Dietetyk stanowi także pewnego rodzaju wsparcie i pomoc w wdrożeniu diety w codzienne życie. Bardzo często pacjenci samodzielnie nie są w stanie wytrwać na samodzielnie dobranej diecie. Najczęściej powodem tego jest źle dobrany jadłospis oraz brak profesjonalnych wskazówek i wsparcia.

Dlatego kluczowe jest, aby pamiętać, że poza zrzuceniem zbędnych kilogramów tak naprawdę liczy się zmiana nawyków, a nie zmiana liczby na wadze.

Doświadczony dietetyk skupi się na przekazaniu również dobrych praktyk i nawyków żywieniowych, które pacjent będzie stosował po okresie odchudzania i które pomogą zachować zalecaną masę ciała po osiągnięciu satysfakcjonującej wagi.

Wreszcie – konieczna jest wizyta u dietetyka, kiedy pomimo zdrowej, zbilansowanej, dobrze dobranej diety i regularnych ćwiczeń, nie pojawiają się odpowiednie efekty. Mimo starań masa ciała stoi w miejscu lub nawet rośnie. W takiej sytuacji dietetyk będzie w stanie ocenić, czy ten stan może być spowodowany niezdiagnozowanym schorzeniem i w razie potrzeby zleci wykonanie badań i diagnostyki, które pozwolą je wykryć i wdrożyć odpowiednie leczenie.

Podsumowując kto powinien udać się do dietetyka?:

  • osoby z nadwaga lub otyłością,
  • osoby z niedowagą,
  • osoby chcące zmienić swój sposób odżywiania na zdrowszy zarówno dla siebie jak i dla swojego otoczenia i rodziny,
  • osoby zmagające się z chorobami dietozależnymi (cukrzyca, dyslipidemie, nadciśnienie tętnicze, otyłość, choroby układu krążenia, osteoporoza, próchnica, niektóre nowotwory)
  • osoby wymagające wsparcia żywieniowego w przebiegu różnych chorób np. refluks żołądkowo-przełykowy, choroby jelit, choroby wątroby, choroby tarczycy i inne choroby endokrynologiczne, choroby dróg żółciowych i woreczka żółciowego, choroby przewodu pokarmowego i żołądka)
  • osoby z nietolerancjami pokarmowymi i alergiami,
  • osoby po zabiegach operacyjnych,
  • osoby z zaburzeniami odżywiania lub z podejrzeniem zaburzeń w sferze odżywiania (anoreksja, bulimia, zespól nocnego jedzenia, zespól kompulsywnego objadania się)

Trzeba pamiętać, że dietetyk nie jest wyłącznie specjalistą od zmiany masy ciała i kojarzonego z osobą dietetyka odchudzania. Warto skonsultować się z nim w sytuacjach wymagających specjalnej diety, np.

  • w czasie przygotowań i planowania ciąży,
  • w czasie karmienia piersią i w połogu,
  • w trakcie rozwoju niemowląt i dzieci, szczególnie przy wystąpieniu problemów z odżywianiem,
  • podczas menopauzy,
  • w trakcie rekonwalescencji po zabiegach,
  • w trakcie rehabilitacji po zabiegach ortopedycznych,
  • w czasie przygotowania się do operacji bariatrycznej jak i po,
  • w czasie leczenia onkologicznego,
  • w trakcie przygotowania do zawodów sportowych,

 

W celu umówienia wizyty lub uzyskania dodatkowych informacji – skontaktuj się z naszą placówką w Krapkowicach pod numerem telefonu :
+48 77 403 41 32

 

 

Bibliografia

  • Pietrzykowska, E. Wierusz- Wysocka, B. Psychologczne aspekty nadwag, otyłości i odchudzania się. 2018
  • Ogińska-Bulik, N. Psychologia nadmiernego jedzenia. Łódź: Wydawnictwo UŁ; 2004.
  • Grzymisławski M.,Gawęcki J. (red.), Żywienie człowieka zdrowego i chorego, wyd. PWN, Warszawa,2012.
  • Walczak M., Krasowska-Walczak G., Dietetyk na rynku usług medycznych w Polsce i wybranych krajach, Zdrowie Publiczne i Zarządzanie 2015; 13 (2): 204–215.
  • Pysz M. Profilaktyka chorób dietozależnych, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia 2015

 

Autor: mgr Paulina Polok przyjmująca w Centrum Medycznym SOLUTARIS Krapkowice

7 października 2022 Porady i leczenie, Wiadomości
About kubala.it

Kędzierzyn-Koźle

+48 77 333 00 20

Krapkowice

+48 77 403 41 32